Lars Rönnlund, IUC Musik- och Upplevelseindustri,
Hanna Rothelius, Rockparty, Janne Lundqvist, LUNKAN Music & Media

Intresserade besökare under Rookie-festivalen

Rookieproducenten Janne
Rookie - startkit för musikbranschen
 

PRESS

"Rookie" på plats på Hultsfredsfestivalen
(2005-06-16)
Janne Lundqvist, producent av "Rookie" finns självklart på plats under årets Hultsfredsfestival. Vid Rookie-scenen finns ett särskilt tält, där besökarna på årets festival kan ställa frågor kring innehållet i Rookie-kitet, och även köpa det till ett speciellt festivalpris. Det kommer även att finnas möjlighet att få Jannes bästa tips och tricks inom olika delar av musikbranschen. På plats finns också deltagare i Popkollo.

Fri rådgivning av musikjurist för Rookie-köpare
(2005-01-27)
I det fjärde erbjudandet för dem som registrerat sitt Rookie-kit är det en timmes fri rådgivning av musikjuristen Krister Axner . "Jag är mycket nöjd med att kunna erbjuda detta till dem som registrerat sig", säger Janne Lundqvist, producent av "Rookie". "Utnyttjar man detta erbjudande så har man med råge fått tillbaka de pengar man investerat i sitt Rookie-kit" avslutar Janne.

Erbjudanden till registrerade köpare av Rookie
(2004-04-16)
De köpare av "Rookie - startkit för musikbranschen" som registrerat sitt kit med den medföljande koden, får denna det första av regelbundet återkommande erbjudanden. Först ut är ett förmånligt pris hos cd-presseriet SDC, som erbjuder ett "Rookie-pris" för 500 alternativt 1000 exemplar.

Dagens Nyheter uppmärksammar "Rookie - startkit för musikbranschen"
(2004-02-07)
Artikel 7 februari 2004 i Dagens Nyheter:

En fråga till Janne Lundqvist:
Vem behöver ett startpaket för musikbranschen?

-Se den som en variant av Ikeas startpaket, men här handlar det om att ge sig in i musikbranschen och inte att flytta hemifrån. Rookie passar någon på samtliga nivåer i branschen - från hobbyverksamhet till storbolag, säger Janne Lundqvist, själv gammal skivbolagsräv med ett förflutet på bolag som CBS och Virgin, om sin cd-rom "Rookie - startkit för musikbranschen". -Jag var inblandad i en produktion förra hösten och visste själv inte vad som krävdes för att den skulle gå runt. Då fick jag idén till att samla nödvändiga verktyg och information på ett enda ställe:kalkyl-, royalty- och avtalsmallar, blanketter, branschadresser etcetera.
"Rookie" kostar 899 kronor över disk (699 kronor på nätet), men Janne Lundqvist menar att han "gör samhällsnytta" för alla med gör-det-själv-drömmar och säger att han har långt kvar för att cd-romen ska gå runt.
Den som funderar på hur man lägger ut sin musik på nätet har dock lite att hämta i "Rookie", eller närmare bestämt: ingenting. -Den informationen kommer på nästa version, lovar Janne Lundqvist.
NIKLAS WAHLLÖF

Pressrelease 2003-11-26
I samband med musikbranschseminariet Access All Areas på Mondo den 26-27 november så hade Janne Lundqvist, LUNKAN Music & Media, möte med Lars Rönnlund, vd IUC Musik- och Upplevelseindustri och Hanna Rothelius, utvecklingsansvarig för Rookie på Rockparty där framtida idéer för "Rookie - startkit" diskuterades. Efter mötet så skålade trion för de gemensamma framgångarna.

Pressrelease 2003-11-12
Dagens Industri uppmärksammar "Rookie - startkit för musikbranschen"

Artikel 12 november 2003 i Dagens Industri
Fyra frågor till… … Janne Lundqvist, skivbolagsveteran och f d VD för musiksajten Vitaminic Sverige, nu verksam i det egna bolaget Lunkan Music & Media, som lanserar ett starta eget-paket för skivbranschen.

Vad är Rookie?
"Det är en cd-rom som är tänkt som verktygslåda eller så-funkar-det-box för dem som vill starta eget skivbolag eller ge ut musik." "Bakom produkten står, förutom jag själv, IUC Musik- och upplevelseindustri, Rockparty i Hultsfred, branschorganisationer som Sami och Stim, Studiefrämjandet samt företagarnätverket Music Business Independent Network."

Hur kom du på idén?
"Det var egentligen ett riktigt hugskott. Jag var med i en produktion där vi började diskutera hur många skivor vi behövde sälja för att gå runt och trodde lite olika. Då letade jag fram en gammal kalkylmall som löste problemet."

Vad finns på skivan?
"Den innehåller olika typer av mallar, för allt från royaltyuträkning till de viktigaste adresserna i den svenska musikbranschen."

Vilka är kunderna?
"Målgruppen är främst band och artister som vill ha hjälp att ge ut egen musik. Antalet musikutbildningar har växt kraftigt under de senare åren och detta borde vara intressant för dem, liksom för studieförbund och fritidsförvaltningar."

Pressrelease 2003-11-12
Lunkan väljer Sound Pollution för distribution av Rookie

I veckan så blev det klart att Sound Pollution kommer att distribuera "Rookie - startkit för musikbranschen" till återförsäljare av skivor.

"Det var egentligen aldrig någon tvekan om vilka jag ville jobba med" säger Janne Lundqvist, LUNKAN Music & Media, som ligger bakom "Rookie- startkit". "Sound Pollution har en entusiasm och kreativitet, som kombinerat med erfarenhet och proffsighet gör att de toppar min lista över distributionspartners".

"Att jobba med Janne Lundqvist på detta projekt känns mycket spännande. "Rookie - startkit" är en produkt som fyller ett stort tomrum. Inte minst när musikbranschen står inför sina största förändringar någonsin, så är "Rookie - startkit" ett hjälpmedel för nya artister och skivbolag att få ut sin musik" säger Johan Hargeby, Sound Pollution.

Avtalet undertecknades i Sound Pollutions lokaler, där tidigare Vitaminic hade sitt Nordenkontor, där Janne Lundqvist var VD.

Tidigare i veckan gjorde LUNKAN Music & Media en överenskommelse med Ehrlingförlagen, som kommer att distribuera "Rookie - startkit" till musikinstrumenthandel, bokhandel, utbildningar och studieförbund.

Pressrelease 2003-11-03
Rookie uppmärksammades på Rookie

I helgen gick Rookie 2003 av stapeln i Hultsfred. I samband med detta så lanserades "Rookie - startkit för musikbranschen" av Janne Lundqvist, LUNKAN Music & Media tillsammans med Nadine Gaib, GAIB:exhibit. Det som väckte störst intresse av innehållet i "Rookie - startkit" var de fem olika avtalsmallarna, kalkylmallen och avdelningen med "De 100 viktigaste adresserna i den svenska musikbranschen". Bland de intresseserade av innehållet i "Rookie - startkit för musikbranschen" märktes representanter från olika högskolor, yrkesutbildningar, studieförbund, musikbranschorganisationer, olika kommunala och regionala organisationer, samt representanter från media. Många kontraktslösa band och nystartade skivbolag flockades också kring bordet där "Rookie - startkit" demonstrerades.

Många ville köpa "Rookie - startkit" på plats, men fick nöja sig med beskedet att den kommer att finnas i handeln den 24 november. På hemsidan www.startaskivbolag.nu kan man dock redan idag göra en beställning till ett speciellt introduktionspris, 699:-, som gäller under november.

"Jag kände på mig att det skulle gå bra, men den här Allhelgonahelgen i Hultsfred överträffade alla förväntningar" säger Janne Lundqvist.

Pressrelease 2003-10-24
Rookie - startkit för musikbranschen

I november kommer "Rookie - startkit för musikbranschen", en cdrom som innehåller allt du behöver (och lite till) för att ge ut din egen skiva och starta ett skivbolag. "Jag fick idén för ungefär ett år sedan och presenterade den för IUC Musik- och Upplevelseindustri i Hultsfred" säger Janne Lundqvist, LUNKAN Music & Media, som producerat "Rookie". "Jag fick ett mycket positivt gensvar, vilket har inneburit både ekonomiskt stöd och också hjälp med olika kontakter". "Rookie" görs i samarbete med Rockparty i Hultsfred, som på olika sätt kommer att hjälpa till med att sprida "Rookie" till bland annat artister och band som vill ha hjälp med att starta skivbolag och få ut sin musik. Andra organisationer inom musikbranschen som på olika sätt gett sitt stöd till "Rookie" är SAMI, Stim, Studiefrämjandet och MBIN (Music Business Independent Network).
"Rookie - startkit för musikbranschen" kommer att lanseras i samband med Rookiefestivalen i Hultsfred den 31 oktober - 1 november, då både representanter från musikbranschen och allmänheten kommer att få information på "branschgatan" i Rock City, där Janne Lundqvist kommer att finnas på plats. Målgruppen för "Rookie" är artister och band som vill få handfast hjälp med att få ut sin musik, men också alla typer av musikutbildningar på olika nivåer som numera finns i stort antal i Sverige. Studieförbund och fritidsförvaltningar är andra områden där "Rookie" har en given målgrupp. Distributionen av "Rookie" är inte riktigt klar, men under veckan så skall även den viktiga biten ha fallit på plats. Bland innehållet kan nämnas fem olika typer av vanliga avtal i musikbranschen, nämligen artistavtal, artist/masteravtal, licensavtal, förlagsavtal och förlags/generalavtal. Varje avtal innehåller omfattande kommentarer och förklaringar. Exempel enbart kommentarerna till artistavtalet är på nio sidor. I "Rookie" finns också en kalkylmall, där du på ett enkelt sätt lägger in fasta och rörliga kostnader, och direkt kan se vad breakeven ligger, och hur mycket vinst du får vid en given upplaga. Det finns också ett royaltyprogram i "Rookie" där det lilla skivbolaget på ett enkelt sätt kan ha koll på ersättningen till sina artister.
"Rookie" har också olika avdelningar med mer eller mindre handfasta tips, bland annat en avdelning som heter "Så funkar det". Där kan man exempelvis få reda på varför man behöver en streckkod, och varifrån en sådan kan köpas till ett bra pris. På hemsidan www.startaskivbolag" kommer det också att finnas ytterligare information och möjlighet att ställa frågor för dem som köpt "Rookie - startkit för musikbranschen".

För ytterligare information skicka e-post till info@startaskivbolag.nu